Ymere Amsterdam Noord

Op gesprek door positieve referentie

Sinds begin 2007 ben ik al verbonden aan een sloopnieuwbouwproject in Haarlem. Dat is een langlopend herstructureringstraject en ik ben daar verantwoordelijk voor de bewonerscommunicatie. Mijn toenmalige opdrachtgeefster is inmiddels werkzaam op een ander project. Het gaat om een integrale wijkaanpak in Amsterdam Noord waar de fysieke, sociale en economische aspecten van een Vogelaarwijk integraal aandacht krijgen vanuit de Taskforce Wijkaanpak van Ymere. Daar waren ze op zoek naar een projectleider die een aantal projecten moest opstarten en inrichten op sociaal vlak. Mijn opdrachtgeefster zei toen “we kunnen wel iemand zoals jij gebruiken en ik denk dat het je goed zou passen. Je communicatieachtergrond is alleen maar een pre!” Ondanks deze positieve referentie was mijn kostje niet al gekocht. Maar na een uitgebreide selectieprocedure en leuke gesprekken met mijn nieuwe opdrachtgeefster mocht ik komen.

Een beetje vreemd, maar wel …

En zo begon ik begin 2010 aan deze opdracht die voor mij een beetje ‘een vreemde eend in de bijt’ was. Maar wel…

Een nieuwe uitdaging, projectleider sociale projecten. Nu ben ik zeer ervaren in projectmatig werken, maar de inhoud was nieuw. Gelukkig schakel ik snel en algauw begreep ik welke effecten Schoon, Heel en Veilig hebben op een aandachtswijk. Ik leerde de Academie van de Stad kennen en raakte bekend met de verschillende welzijnsorganisaties die actief zijn in zo’n buurt. En de Van der Pekbuurt is een echte Vogelaarbuurt met alle kenmerken van dien.

Doelgroepdenken: niet anders dan binnen Communicatie

In alle projecten die ik heb geïnitieerd in de wijk is er maar één ding het belangrijkste. Participatie van de bewoners. Voor en door bewoners is in vrijwel alle projecten de rode draad. Dus dat was voor mij niets nieuws: binnen communicatieprojecten is de communicatiedoelgroep de belangrijkste. Dus toch bekend terrein voor mij!

Participatie niet zomaar van de grond

Participatie komt niet zomaar van de grond en sociale projecten zijn niet altijd de eerste prioriteit van de bewoners. Bewoners leren kennen, een lange adem, uitleggen wat de bewoner aan het activiteitenaanbod heeft en ze over de streep trekken om deel te nemen en zich in te zetten. Nog meer overeenkomsten met het communicatievak dus.

Belangrijkste resultaten

De implementatie van de Academie van de Stad is een feit. Er zijn inmiddels 6 studentcoördinatoren actief in de wijk. In ruil voor een woning draaien zij verschillende projecten in de wijk. Zo zijn we succesvol met de StraatPortiers, BuurtBikkels, Buurtvoorlichting en de Voorleesservice. En dat is grote winst binnen de wijkaanpak. Verder hebben we in 2011 ook een grootschalig tuinenproject geïntroduceerd: ‘Schone en groene tuinen in Van der Pek’. We zijn nu in de fase van schoon naar groen: abonnementen voor tuinonderhoud, oprichten van het Greenteam (bestaande uit bewoners), een gereedschap uitleenservice, workshops en tuinadoptie zijn belangrijke deelprojecten die in 2012 definitief vorm krijgen.

 

 

Reacties zijn gesloten.